Plesk Mysql 5.5/5.6/5.7 Güncellemesi

Linux tabanlı Plesk sistemlerde standart olarak 5.1 kurulu gelir. Eğer daha yüksek bir Mysql versiyonuna ihtiyacınız var ise Plesk, bu işlemi kolay ve pratik bir araç ile güncellemez maalesef. Bu işlemi manuel olarak yapmak ve bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Zira yapılacak yanlış bir işlem veritabanı gibi hassas bir servisin çalışamaz duruma gelmesine sebep olabilir. 

Öncelikle ihtiyaç duyduğunuz Mysql versiyona göre farklı çözümler olduğunu belirtelim. Eğer 5.5" ve daha düşük bir versiyona güncellemek istiyorsanız şu adımları izlemelisiniz;

1- Veritabanlarınızı yedekleyin
2- Güncel Atomic aracını indirin
3- Yum ile Mysql upgrade"i yapın
4- Mysql Şifresini güncelleyin.

Şimdi işlemleri adım adım gerçekleştirelim;

1- Olası çökme ve yanlış işlem ihtimaline karşı bir önlem olarak veritabanımızı yedekliyoruz;

cp -R /var/lib/mysql /root/mysqlyedek/

2- Güncel Atomic aracını indiriyoruz. 

wget -q -O - http://www.atomicorp.com/installers/atomic | sh

3- Yum ile Mysql upgrade işlemini yapıyoruz

yum upgrade mysql

4- MYsql Şifremizi güncelliyoruz

mysql_upgrade -uadmin -p`cat /etc/psa/.psa.shadow`

Tüm bu işlemler sonrasında bir hata ile karşılaşmadıysak servisimizi restart ederek güncellendiğini görebiliriz. Doğru güncellemeyi yaptığımızdan emin olmak için şu komutu vererek kurulu olan versiyonu görebiliriz;

mysql -V


Eğer Mysql 5.6 ve üzerinde bir versiyon kuracak isek işlemlere devam edeceğiz. Burada önemli olan nokta şu; Mysql 5.1"i doğrudan 5.6 ve üzeri versiyonlar ile güncelleyemiyoruz. Önce 5.5, sonrasında ise 5.6 ya da 5.7 ile güncelleyebiliriz. 

Şimdi 5.5 olan versiyonumuzu 5.7 ile güncelleyelim. 

Öncelikle Mysql servisimizi durdurmalıyız. Servis aktif iken yapacağımız işlemlerde hata meydana gelme olasılığı oldukça yüksek. 

service mysqld stop

Sonraki adımda Atomic konfigürasyona bakarak doğru distroları çalışacağımızdan emin olmalıyız. İncelememiz gereken konfigürasyon dosyası şu konumda yer alıyor;

/etc/yum.repos.d/atomic.repo

Bu dosyanın içerisine girdiğimizde muhtemel 1 ya da 2 konfigürasyon betiği çıkacaktır. Her iki betikte de bulunan "enabled" değerini 0 olarak güncelliyoruz. 

Buraya kadar olan adımlar kurulum öncesi tanımların güncellenmesiydi. Artık kurulum işlemimiz başlıyor. 


Önce kurmak istediğimiz RPM"i Yum servisine yüklüyoruz. 

yum install http://dev.mysql.com/get/mysql57-community-release-el6-7.noarch.rpm

Burada Mysql57 şeklinde gördüğümüz rpm ismi aslında hem 5.6 hem 5.7 için geçerlidir. 5.6 kuracak iseniz yanlış dosyayı indirdiğinizi düşünmeyin, devam edin. Zira şimdi hangi distroyu yükleyeceğimizi seçeceğiz. Arzu ettiğiniz metin editörü ile şu dosyayı düzenleyin;

/etc/yum.repos.d/mysql-community.repo

 

Bu listede kurmak istediğiniz Mysql versiyonu altında bulunan enabled betiğini seçmelisiniz. Mysql-Connectors ve Mysql-Tools-Community etaplarında herhangi bir değişiklik yapmamalısınız. Zira bu etaplar mysql versiyonunuz ile ilgili değil. Enable to use MySQL 5.X şeklinde göreceğiniz etaplar tercih yapmanız gereken satırları ifade ediyor. Tercih ettiğiniz versiyon altındaki enabled betiğini 1, diğerlerini 0 yapmalısınız. 

Hazırlıklarımız tamamlandı, artık kurulumu başlatabiliriz. 

yum install mysql

 

Kurulum işlemimiz tamamlandıktan sonra servisimizi tekrar start edebiliriz. 

service mysql restart ya da service mysqld restart

Son olarak, eski versiyonumuzda ki mysql şifremizi kullanabilmemiz ve plesk mekanizmamızda güncelleme yapmadan devam edebilmemiz için şu işlemi gerçekleştiriyoruz. 

MYSQL_PWD=`cat /etc/psa/.psa.shadow` mysql_upgrade -uadmin psa


Tüm bu işlemlerin sonunda Plesk Kontrol paneliniz üzerinden kullandığınız Mysql Versiyonunun 5.6-5.7 olduğunu göreceksiniz.