Plesk ile SSL Tanımlama

Plesk Kontrol paneli üzerinden SSL sertifikası tanımlama ve key/csr bilgilerini oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Plesk üzerinden bir domaine SSL atayabilmek için öncelikle sunucunuzda kullanılmayan ve paylaşılmayan (Dedicated) bir IP adresi bulunmalıdır. Üzerinde birden çok domain çalışan IP adresleri üzerinden SSL tanımlaması yapılamamaktadır. Zira SSL IP bazlı erişim şifrelemesi gerçekleştirir ve tanımlanacak domain için müstakil olmalıdır. 

Hali hazırda Dedicated bir IP adresiniz olduğunu varsayarak devam edecek olursak, öncelikle işlem yapmak istediğiniz domain"e ait hosting ayarlarından SSL Support"u aktif etmeliyiz. Bu işlem için "Webhosting Settings" ya da "Hosting Settings" bölümüne giriş yapıyoruz ve "Security" alanı altında bulunan "SSL Support" seçeneğini aktif hale getiriyoruz. 



Ardından ilgili domainin hosting ayarlarına girerek "Web Hosting Access" bölümünde "IP Address" seçeneğinden ilgili IP adresini seçmeliyiz. Böylelikle SSL tanımı yapacağımız domaini müstakil bir IP adresi ile çalışır duruma getireceğiz. Eğer burada paylaşılan IP adresi dışında bir IP adresi görünmüyorsa sunucu hizmetiniz için ek bir IP adresi talep etmeniz gerekecektir. 

Yukarıdaki işlemlerle birlikte tüm hazırlıklarımız tamamlanmış oluyor. Artık SSL sertifikası oluşturmaya başlayabiliriz. 

Aşağıdaki resimde belirtildiği üzere Hosting ayarlarınızda domainin isminin bulunduğu bağlantının üzerine tıklayarak spesifik ayarlar alanına ulaşabiliriz.



Burada "Secure Your Sites" bağlantısına tıklayarak sertifika ekleyebilir, mevcut sertifikaları yönetebilir ve Request kodunu (Csr) oluşturabiliriz.



"Add SSL Certificate" linkine tıklayarak önce temel bir sertifika oluşturmamız gerekiyor. Bu sertifikaya herhangi bir isim verdikten sonra istenilen alanları doldurup "Self Signed" butonuna tıklıyoruz. Böylelikle doğrulanmamış bir sertifika oluşturmuş oluyoruz. 



Ardından aynı bilgileri kullanarak bu kez "Request" butonuna tıklıyoruz ve oluşturduğumuz Self sertifikaya ait Csr kodunu temin ediyoruz. Bu kodu SSL sertifikası hizmeti alacağımız kuruma gönderdikten sonra alacağımız Sertifika ve CA Sertifika bilgilerini yine aynı ekranın alt kısmında bulunan yükleme alanları vasıtasıyla sunucuya yüklüyoruz.



Burada dikkat edeceğimiz husus asla Key değerini değiştirmememiz gerektiğidir. Key değerinin değişmesi ya da mükerrer işlem yapılması durumunda elimizde bulunan Csr ve Certificate bilgileri geçersiz hale gelir. Sertifika sağlayıcı firmaya Csr kodunu gönderdikten sonra Certificate ve Ca Certificate dosyaları elimize ulaşmadan ve sunucuya yüklemeden Csr oluşturma işlemini tekrar etmememiz gerekiyor. 

Yukarıdaki tüm işlemler hatasız tamamlandıktan sonra web sitesi artık SSL ile çalışabilir duruma gelecektir. 

Bu işlem hem Linux hem Windows tabanlı Plesk kontrol panelleri üzerinden gerçekleştirilebilir. Tarif edilen işlemler Plesk 11.5 versiyonu üzerinden örneklendirilerek anlatılmıştır. Farklı Plesk versiyonlarında ayar farklılıkları bulunabilir.